Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prevence není hysterie. Obzvlášť když za humny je drak

Němcům se nelíbí český návrh novely ústavního zákona, který by zavedl právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti naší země. Prý jsme hysteričtí a ministr Chovanec, který změnu předložil, jen honí politické body.

„Lze pochybovat o tom, zda jde ministru vnitra Chovancovi skutečně o to, aby udělal něco preventivního proti nebezpečí terorismu v Česku, které je i podle informací jeho vlastního úřadu ve srovnání s ostatními nízké,“ píše autor textu pražský zpravodaj Die Welt Hans-Jörg Schmidt.

Chovancův návrh by se podle něj mohl líbit příznivcům prezidenta Miloše Zemana, který migranty považuje za ohrožení bezpečnosti Česka. Pomoci by podle Schmidta mohl i už tak vzkvétajícímu obchodu výrobců zbraní. „Pistole z Česka jsou oblíbené. I u zahraničních teroristů,“ míní pražský korespondent Die Welt. (Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/chovanec-nemecko-uprchlicka-krize-utoky-v-berline-fvy-/zahranicni.aspx?c=A170103_172059_zahranicni_fka)

Asi se nelze přít o to, že nálada v české společnosti je přinejmenším ostražitá, že začínáme mít strach a nechceme se dát promigrační politice a s tím spojenému terorismu. A málo naplat, obrazně řečeno nám to už bouchá za zadkem. Německo není žádnou dalekou zemí, ale sousedem. Do Berlína je to coby kamenem dohodil.

Asi se ale také nelze přít o to, že ministr Chovanec tímto návrhem získá řadu sympatizantů a že z něj bude politicky profitovat. To se ukáže. Ovšem! Co je špatného na tom, když politik dělá kroky, které společnost, již zastupuje a jež očekává, že bude HÁJIT JEJÍ ZÁJMY, vítá a považuje je právě za hájení svých zájmů? To je snad v pořádku.

Můžete namítat, že trestní zákoník již podobnou věc upravuje, a sice paragrafy o krajní nouzi a o nutné obraně. To je samozřejmě pravda a bylo by to jistě dostačující ve chvíli, kdy by z Bruselu nehrozilo reálné omezování držení a používání zbraní. Zákoník nezákoník, měli bychom smůlu. Ve chvíli, kdy však podobné právo bude zaručeno ústavou a bude to nedílnou součástí obrany státu, má smůlu Brusel.

Nepovažuji proto návrh pana Chovance za nemístný. Je to pojistka, která se v kontextu evropských událostí jeví jako logická a plně opodstatněná. Půjčím si příměr jednoho diskutéra, který se mi obzvlášť líbil, přijde mi výstižný. Pokud se v sousedovic zahrádce přemnoží slimáci a zahrádky nemáme oddělené plotem ani zdí a svoji zahrádku preventivně ošetřím například postřikem proti slimákům, jsem hysterik?

Zbraně si u nás nelze pořídit jako lízátko. Je to relativně náročný proces, kterým žadatel o zbrojní průkaz musí projít. Zevrubné písemné testy rozsahem odpovídající skupině nebo skupinám, o něž žadatel usiluje, praktická zkouška (bezpečná manipulace se zbraní + střelba na pevný cíl), lékařské, případně psychiatrické vyšetření. Papíry na zbraň se nerozdávají kdekomu. Nemyslím, že je nutné se obávat toho, že by se rozmohlo svévolné střílení v ulicích schované pod roušku boje s terorismem.

Němci by se v první řadě měli starat o svůj více než milion přivandrovalých lékařů a inženýrů a ne o to, jak se chceme chránit v České republice. I když třeba je jejich kritika znamením. Znamením, že nejdeme úplně špatnou cestou. Znamením, že u nás doma to možná skutečně zvládneme.

Autor: Pavla Pokorná | středa 4.1.2017 9:31 | karma článku: 43,38 | přečteno: 3133x
  • Další články autora

Pavla Pokorná

Hody, hody aneb Na louce se pase bílý kůň…

Svátky jara, malovaných vajec, zmalovaných zadků a velkého úklidu. A když vás chytí nefalšované velikonoční šílenství a nemáte vejce, pomalujte třeba citron. A když nemáte barvy, vyhrabejte ze šuplíku permanentní fix.

15.4.2017 v 16:39 | Karma: 11,59 | Přečteno: 460x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Pokorná

Viróza, pan doktor Krásný a urgentní potřeba na urgentu

Přežila jsem pekelná muka. V sobotu mě postihla střevní chřipka, přesněji akutní gastroenteritida. Stalo se ze mě něco na způsob průtokového ohřívače, až tělo nakonec vypovědělo službu. Cestou do Motola jsme drncali. A houkali.

16.3.2017 v 16:00 | Karma: 41,63 | Přečteno: 5325x | Diskuse| Osobní

Pavla Pokorná

Mléko do škol zdarma? Vějička na voliče a pro někoho bezva dotace

Až 670 milionů korun možná vydá stát za mléko, které budou děti dostávat zdarma ve škole. Novinka by mohla platit už od příštího školního roku. Ovšem zaklínadlo „zdarma“ není zcela pravdivé. Ono mléko samozřejmě zaplatíme všichni.

7.3.2017 v 17:37 | Karma: 34,55 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Pavla Pokorná

Pro koleno bych si i korunu nechala vrtat

Volné odpoledne, poctivé kilo a půl vepře a k tomu touha pořádně roztočit elektroměr. Troubu na 180 stupňů a tři a půl hodiny tejrání prasečí nožky může začít. Vyplatí se si počkat.

7.3.2017 v 13:59 | Karma: 24,65 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Pokorná

Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš

A protože já nerada překvapení, preferuji ty bonboniéry, co mají zespodu krabice ke každému bonbonu obrázek s popisem. Ovšem ani to vám neposkytne záruku, že si vyberete ten, který vám v ústech přivodí rozkoš.

1.3.2017 v 11:53 | Karma: 18,11 | Přečteno: 2423x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2571x
Ctitelka českého jazyka, milovnice koček, The Corrs, sushi a černé limonády. Konzervativec a puntičkářka věřící v princip vítězícího dobra a spravedlnosti. Matka z celého srdce milující svého syna. Vystudovaná publicistka a mediální analytička, která několik let působila v médiích a později se uplatnila i v PR.

Seznam rubrik